1-header.jpg Header foto 1.2.png Header foto 2.png

πŸ”Œ Energieverbruik op HC Rotterdam - Wat kun jij als lid doen?

5-10-2022
Nieuwsafbeelding

De energiecrisis. Een hot topic voor iedereen. De kosten stijgen ook voor HC Rotterdam. Deze kosten kunnen wij alleen samen beheersen. 


πŸ“ˆ Wat verbruikt HC Rotterdam nou eigenlijk per jaar? 

Op ons complex gebruiken we per jaar zo’n 30.000 m3 gas en 260.000 kWh stroom. Daarnaast is er voor de blaashal jaarlijks 22.000 liter propaangas nodig.


Heeft de club een vast of flexibel contract?

Gelukkig heeft HC Rotterdam een redelijk goed gas en stroom contract. Echter zal de prijs in 2023 nog altijd drie keer zo hoog zal worden. Gelukkig zitten we hiermee nog onder de marktprijs. Maar voor het seizoen 2022/2023 betekent dit naar verwachting een kostenstijging van €66.000. Dat is te veel.


Hoe zit dat met de Rotterdome? 

De blower en verwarming werken op propaangas, dat niet duurder is geworden. Alleen de verlichting wordt duurder met de prijsstijging van energie. Dat betekent dat we samen bewuster om moeten gaan met het licht in de blaashal. 


En nu, wat moet er gebeuren?

Onze sterke voorkeur ligt bij flink bezuinigen op de energie, in plaats van de contributie verhogen. Hier hebben wij iedereen voor nodig! Het grootste energieverbruik zit in verwarming, douchen, keuken, veldverlichting, horeca en clubhuis. Hier kan jij bij helpen en helpt de club met korte en middellange oplossingen.♻️ Hoe gaan we samen de kosten verlagen en verduurzamen?


1. Acties waar jij direct aan kan bijdragen

  • Veldverlichting: alle veldverlichting gaat 10 minuten na de training uit. Verzoek tot langer aanblijven is niet mogelijk. Wanneer veldverlichting per dag 1 uur eerder uitgaat, besparen we €1.600 per maand.
  • Wedstrijdverlichting: deze gaat uit, behalve voor Hoofdklasse wedstrijden en gerelateerde trainingen.
  • Stookbeleid: Vloerverwarming uit. Verwarming op 1e en 2e verdieping lager, vervanging van radiatorknoppen.
  • Slimmere horeca: denk hierbij aan minder vriezers, interval koeling etc. 
  • Terrasverlichting: installeren ipv lichten aanlaten op stadionveld.
  • Rotterdome: overdag onverlicht en een lichtsensor plaatsen.
  • Grote kleedkamers: Tijdens winterseizoen gaan grote kleedkamers incl. douches dicht. 
  • Denk er tot slot als lid aan om de deuren te sluiten en de verlichting achter je uit te zetten. Als we er allemaal bewuster mee omgaan, hebben we er allemaal profijt van. 
  • Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Hier vragen we jouw input voor. Mail naar [email protected]

2. Waar zijn de zonnepanelen?

HC Rotterdam is van plan zonnepanelen aan te schaffen. Hiermee kan een beperkt deel van de stroom worden opgewekt. Met deze keuze zijn we volop bezig.  Deze investerings-beslissing is gepland in oktober. Doel is om begin 2023 zonnepanelen operationeel te hebben


3. Wat nou als je apparatuur vervangt?  

De accommodatie commissie heeft een energie scan gemaakt. Samen met energie-experts onderzoeken zij welke apparatuur vervanging het meeste rendement oplevert. Denk hierbij aan gasketel warmwater vervangen of de motoren van de koel- en vriescellen. De keuzes voor deze investeringen volgen na de zonnepanelen.


πŸ‘ŠπŸΌ Via dit nieuwsbericht willen wij onze leden op de hoogte brengen van de ontwikkelingen op energiegebied, maar dit is zeker niet het laatste wat hierover gezegd wordt. Heb jij meer ideeΓ«n, over het nieuwe energiebeleid van HC Rotterdam? Laat het weten aan het Bestuur of Clubmanagement door ons aan te spreken, of stuur een mail naar [email protected]

Voorwaarden & disclaimer