1-header.jpg Header foto 1.2.png Header foto 2.png

Start nu met opleiding clubscheidsrechter

27-3-2019
Nieuwsafbeelding
In de maand mei is het weer mogelijk het examen clubscheidsrechter te maken. Aan scheidsrechters hebben we als club nooit genoeg! Als speler is het natuurlijk van belang dat je de spelregels (goed) kent en als ouder helpt spelregelkennis om het hockey beter te begrijpen.

Volgens de reglementen van de KNHB moeten alle hockeyers vanaf 16 jaar beschikken over een scheidsrechterskaart. Bij HC Rotterdam krijgen alle junioren in de B-categorie (eerste jaar) de uitnodiging om aan het scheidsrechtersexamen deel te nemen. Voor alle jeugdteams van HC Rotterdam, vanaf tweede jaar E,  geldt de verplichting minimaal één ouder als scheidsrechter voor thuiswedstrijden te leveren.

Leren voor het scheidsrechtersexamen doe je via e-learning. Gewoon dus lekker thuis, achter je computer. Aanvullend zijn er twee workshops over spelregels en het fluiten in de praktijk. 

De loopbaan van een scheidsrechter

Of een hockeywedstrijd lekker en ontspannen verloopt, wordt mede bepaald door de scheidsrechter. Belangrijk dus dat spelers op elk niveau kunnen rekenen op goede, enthousiaste scheidsrechters. Scheidsrechters die met plezier fluiten, met hart voor de spelers en oog voor het spel. Scheidsrechters kunnen al op jonge leeftijd beginnen bij de eigen vereniging en doorgroeien tot, uiteindelijk, internationaal topniveau. 

Wat fluit je als clubscheidsrechter?

Hockeywedstrijden moeten op een open, eerlijke en sportieve manier verlopen. We komen immers allemaal voor een leuke dag naar de club. De clubs hebben dan ook met elkaar afgesproken dat elke wedstrijd begeleid wordt door een gekwalificeerde scheidsrechter. Dat zijn nogal wat wedstrijden, en daarom is ook in het arbitragebeleid van HC Rotterdam opgenomen dat alle spelende leden vanaf 16 jaar (1e jaar B-lijn) én een van de ouders van 2e jaar E-team hieraan een bijdrage leveren en hun scheidsrechterskaart (CS-kaart) halen. 

Je zult merken dat de rol van scheidsrechter leuk en uitdagend kan zijn. Ook anderen kunnen hun clubgenoten ondersteunen; niet-spelende leden en ouders van leden zijn van harte welkom om scheidsrechter te worden. En ook spelende leden die jonger zijn dan 16 jaar kunnen meedoen. Daar zijn al mooie voorbeelden van!

Clubscheidsrechters fluiten wedstrijden op de club die niet door bondsscheidsrechters worden geleid. Je fluit altijd een wedstrijd die bij je past - dat bepaalt de scheidsrechterscommissie van jouw club. Die kijkt daarbij naar je leeftijd en ervaring. Bij HC Rotterdam worden jeugdwedstrijden gefloten door een ouder- en een jeugdscheidsrechter.

Hoe word je clubscheidsrechter?

De eerste stap is je aanmelden bij de scheidsrechterscommissie. Daarna start een kort opleidingsprogramma:
  • Je volgt de e-learning; dat kun je gewoon achter je eigen computer doen.
  • Er zijn twee workshops over onder meer spelregels en wedstrijdvoorbereiding. Deze vinden plaats op dinsdag 7 mei & dinsdag 14 mei, beide vanaf 19.00 uur in ons clubhuis.
  • Hierna doe je een multiple choice theorie-examen. Dit examen vindt plaats op dinsdag 21 mei of woensdag 22 mei, om 19.00 uur in ons clubhuis.
  • Gefeliciteerd, je bent geslaagd! Nu kun je ervaring opdoen door wedstrijden in de praktijk op jouw niveau te fluiten. Van elke wedstrijd leer je weer en word je beter.
Hoeveel tijd kost het?

Met de opleiding ben je in totaal drie tot vier avonden bezig. Gemiddeld fluit je ongeveer één tot drie wedstrijden per seizoenshelft.

Speciaal programma

Ligt het fluiten je goed? Dan zul je merken dat je na verloop van tijd toe bent aan nieuwe uitdagingen. Het speciale programma clubscheidsrechter-plus (CS+), is dan echt iets voor jou. Je krijgt persoonlijke begeleiding en volgt workshops over je houding in de wedstrijd, je positionering in het veld en natuurlijk de spelregels. En je krijgt tips van ervaren scheidsrechters. Dat zorgt dat je genoeg bagage hebt om moeilijkere wedstrijden te fluiten. Informatie hierover kan je aanvragen via: [email protected]

Deze CS+-opleiding bestaat uit drie onderdelen:
  • één workshop op een zaterdag voor ouders/senioren of drie workshops op woensdagavond bij de jeugd;
  • een beoordeling tijdens een wedstrijd die jij begeleid;
  • een Proeve van Bekwaamheid (examen).

Voorwaarden & disclaimer