1-header.jpg Header foto 1.2.png Header foto 2.png

Verantwoord Alcoholbeleid op HC Rotterdam

2-3-2016
Nieuwsafbeelding

Vanaf januari 2014 geldt de wettelijke bepaling dat geen alcohol mag worden verschaft aan jongeren onder de 18 jaar. Dit om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Ook mag er niet worden geschonken aan een volwassene als hij dronken is of dreigt te worden.

In gesprekken met de gemeente Rotterdam is ons kenbaar gemaakt dat zij ons enerzijds willen helpen bij de voorlichting over verantwoord alcoholbeleid aan onze leden en ons barpersoneel; anderzijds geeft de gemeente ook aan dat het de naleving scherper gaat controleren.

In 2015 heeft de gemeente naleving gecontroleerd bij 12 verenigingen in Rotterdam. Slechts één vereniging was grotendeels in orde. De overige 11, waaronder HC Rotterdam, voldeden niet aan de regels. Hiervoor is ons in mei een geldboete van € 1.300,00 opgelegd. Bij een volgende overtreding kan onze vergunning worden geschorst of zelfs volledig worden ingetrokken. Dit is volstrekt niet wenselijk.

Om te voldoen aan de aangescherpte regelgeving en om onze horecavergunning te behouden is het van  belang dat wij ons allemaal verantwoordelijk voelen om de regels van verantwoord alcohol schenken  binnen HC Rotterdam te dragen en daarnaar te handelen.
Hiervoor hebben wij als bestuur en clubmanagement de volgende acties en aandachtspunten ondernomen:

  • HC Rotterdam heeft zich aangemeld bij de ‘Blijf helder’-campagne van NOC*NSF en Heineken. Hierdoor is ons clubhuis voorzien van posters en materialen, die ons beleid meer zichtbaar maken. De club krijgt de komende tijd mystery visits, waarbij wordt vastgesteld hoe wij omgaan met verantwoord alcoholgebruik.
  • Vanaf de winterstop wordt op tijdstippen dat alcohol mag worden geschonken de bar bemand door barpersoneel van 18 jaar en ouder.  Het barpersoneel dient het certificaat ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)’ te behalen.
  • Bij dreigende dronkenschap wordt niet langer alcohol verstrekt.
  • Het barpersoneel zal bij twijfel over leeftijd direct vragen naar een legitimatiebewijs.
  •  De bestaande regel dat geen alcohol meegenomen mag worden naar HC Rotterdam is nog steeds van kracht en er wordt op gecontroleerd; gevonden drank wordt in beslag genomen.
  • Aan ouders, aanvoerders, trainers, coaches en managers wordt verzocht aan dit beleid mee te werken en dus zelf geen alcohol te halen om aan jongeren onder de 18 jaar te verstrekken, ook dit wordt als een overtreding gezien onder de nieuwe wetgeving

Besef de risico’s van het niet-naleven van de regels op het gebied van verantwoord alcoholgebruik. Maak het ons barpersoneel en HC Rotterdam niet onnodig moeilijk.

Met vriendelijke groet,

Bestuur en clubmanagement van HC Rotterdam

Voorwaarden & disclaimer