1-header.jpg Header foto 1.2.png Header foto 2.png

ALV Mei 2015: nieuwe impulsen voor de breedtesport

15-5-2015
Nieuwsafbeelding

Op dinsdag 12 mei 2015 vond in het clubhuis een goed bezochte Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats. Tijdens deze ALV heeft het bestuur de aanwezige leden en geïnteresseerde ouders van leden bijgepraat over een groot aantal onderwerpen en is ook een aantal besluiten genomen. Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen de vereniging zich betrokken en geïnformeerd voelt, heeft het bestuur dit verslag opgesteld. Dit verslag vervangt overigens niet de formele notulen.

Rotterdam-speld

Frans Dammers, spelend in Heren Veteranen LX, is dit jaar 60(!) jaar lid van HC Rotterdam. Frans is altijd een actief lid geweest en heeft dikwijls de handen uit de mouwen gestoken als dat nodig was. Het bestuur heeft de loyaliteit en de inzet van Frans Dammers beloond middels het toekennen van de Rotterdam-speld, die tijdens de ALV onder luid applaus is uitgereikt.

Begroting 2015/2016

We zullen het lopende boekjaar met een positief saldo afsluiten en de begroting 2015/2016 voorziet eveneens in een batig saldo. Dit is nodig om de schuldenpositie van de vereniging af te bouwen. 

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de efficiency en de huidige kosten zijn zo’n drie ton lager dan de begroting van een aantal jaren geleden. Alle grote dingen zijn nu wel aangepakt maar uiteraard blijft het bestuur kleinere efficiencyprojecten uitvoeren.

In zijn algemeenheid zijn de meeste kosten in de begroting wat lager dan in het huidige seizoen. De aldus vrijgespeelde fondsen worden besteed aan verbetering van de training en begeleiding van zowel de top- als de breedtesport. Zowel bij de breedtejeugd als bij de -senioren zal dit leiden tot merkbare verbeteringen. Verderop in dit bestuursverslag zijn deze in meer detail beschreven.

Sociale veiligheid

Als respons op de Haagse gluurdersaffaire en enkele andere gevallen van seksuele intimidatie bij verschillende sporten, schrijft de KNHB aan de aangesloten verenigingen voor om hun statuten te wijzigen. Doel van deze wijzigingen is om een veiliger sportklimaat te creëren, onder meer door vrijwilligers (coaches, managers, commissieleden) onder het tuchtrecht van de vereniging en de KNHB te laten vallen. De voorgeschreven statutenwijziging is goedkeuringsplichtig door de hockeybond. De definitieve statutenwijziging zal bij de volgende Algemene Leden Vergadering ter besluitvorming worden voorgelegd.

Daarnaast kent HC Rotterdam sinds kort een Vertrouwenscommissie. Deze commissie bestaat uit Saskia Hes, Mariël Ackers en Remko Niebuur. Het bestuur heeft het Reglement Vertrouwenscommissie en het Protocol Seksuele Intimidatie en Pesten vastgesteld. Beide documenten zijn via de nieuwe verenigingssite te downloaden. Tevens is op de site een profiel van de Vertrouwenscommissie opgenomen.

Bestuurswisseling

Luc Beurskens, al jaren lid van HC Rotterdam en op diverse manieren bij de vereniging betrokken, is toegetreden tot het bestuur. Luc bekleedt de nieuwe bestuursfunctie Marketing, Communicatie en Evenementen. Hij zal vanuit zijn portefeuille een belangrijke bijdrage leveren aan de beeldvorming van de vereniging naar buiten toe en heeft als bijzondere taak om de betrokkenheid van de leden te vergroten.

Tophockey

Voor onze vaandelteams is het seizoen teleurstellend verlopen. Heren 1 is er net niet in geslaagd zich te plaatsen voor de play-offs voor het landskampioenschap (het kwam uiteindelijk twee doelpunten tekort) en Dames 1 vecht op dit moment nog via de play-outs tegen degradatie.

Bij de jeugd hebben vier van de acht eerste lijnteams zich al geplaatst voor de wedstrijden om het landskampioenschap: JA1, JB1, JD1 en MB1 zijn met nog twee wedstrijden te gaan al niet meer in te halen door de achtervolgers, terwijl JC1 (heeft zich inmiddels ook geplaatst) en MD1 goede papieren hebben om zich in de titelstrijd te mengen. MA1, dat enigszins verzwakt was door het vroegtijdig doorschuiven van een groot aantal jonge speelsters naar Dames 1, doet het met een voorlopige derde positie in de Super-A eigenlijk boven verwachting goed en MC1 speelt weliswaar op het hoogst haalbare niveau, maar kan in de IDC1 geen rol van betekenis spelen.

Om een consistent topjeugdbeleid te houden, zijn de top- en opleidingsteams in de D- en C-jeugd organisatorisch weer onder de Commissie Topsport geplaatst. Daarnaast zullen met ingang van komend seizoen ook JB2 en MB2 weer als opleidingsteam worden aangemerkt.

Dames 1 kent een lastig seizoen. Het is een bijzonder jong team waarin de gemiddelde leeftijd onder de 20 jaar ligt. De verwachting is dat de dames zich tegen Breda of Zwart-Wit zullen kunnen handhaven in de Overgangsklasse. Komend seizoen blijft de technische staf in tact en het streven is om ook de spelersgroep zo veel mogelijk bijeen te houden. De lange-termijnambitie is om de Dames terug te laten keren naar het hoogste niveau. Deze ambitie moet primair worden bereikt door jonge speelsters vanuit de eigen jeugdopleiding de gelegenheid te bieden om door te groeien naar Dames 1. Daarnaast wordt uiteraard ook gekeken naar het aantrekken van meer ervaren speelsters van buitenaf.

Heren 1 zal – op een beperkt aantal spelers na – goeddeels in tact blijven. Op technisch gebied is de staf uitgebreid met Dave Smolenaars, thans nog coach van Schaerweijde Heren 1 en assistent bondscoach bij de Nederlandse dames. Het aantrekken van Dave was nodig omdat de huidige assistent van Reinout Wolff, Bartel Berkhout, wegens zakelijke verplichtingen een stapje terug moet doen. Ter versterking van het team zijn onderhandelingen gaande met een aantal spelers. Doel is om een zodanig team te formeren dat Rotterdam weer kan strijden om de titel. Naast spelers van buitenaf, zien we gelukkig ook Rotterdamse talenten het hoofdklasseniveau halen. Zo zijn afgelopen seizoen Thijs van Dam en Jochem Bakker definitief doorgebroken en zij zijn ook voor langere tijd door de club vastgelegd.

Ten aanzien van Heren 2 zijn er initiatieven ontplooid om ervoor te zorgen dat er komend seizoen weer een team staat dat de brug vormt tussen JA1 en Heren 1. Op woensdag 13 mei is er een kick-off met leden en oud-leden die deze initiatieven meer concreet moeten maken.

Jongste Jeugd

De mini’s vormen nog steeds met zo’n 670 kinderen een belangrijke afdeling van de vereniging. De grenzen aan de groei zijn in verband met de veldcapaciteit zo langzamerhand wel bereikt. Een punt van zorg is de verdeling jongens/meisjes. Het is overigens een landelijk fenomeen dat er beduidend meer meisjes hockeyen dan jongens. De minicommissie zal in het komende seizoen gerichte acties uitrollen om meer jongens aan te trekken.

Daarnaast blijft de minicommissie de ingezette programma’s op de thema’s kwaliteit en betrokkenheid versterken. Op het gebied van kwaliteit worden vanaf komend seizoen de eerstejaars E-tjes heringedeeld om teams te creëren van kinderen die qua motoriek en mentaliteit homogener zijn dan thans het geval is. Daarnaast zullen de dit jaar ingezette facultatieve extra techniektrainingen voor de eerstejaars E-lijn worden gecontinueerd. In de tweedejaars E-lijn zullen de breedtesportscouts worden geherintroduceerd. Deze scouts volgen een team gedurende het seizoen en kunnen aanbevelingen doen, bijvoorbeeld over meetrainen van talenten met een hoger team.

Op het thema betrokkenheid zal de afgelopen seizoen ingezette pilot met de verplichte scheidsrechterskaart voor ouders waarvan een kind overgaat naar de D-lijn worden verheven tot staand beleid. Wel is uit de pilot gebleken dat bij sommige ouders helaas enige dwang nodig is om op 100% compliance uit te komen. Daarnaast zal de minicommissie meer aandacht besteden aan nieuwe ouders en het format voor de verwelkoming aanpassen en gastvrijer maken.

Jeugd

De zaterdag zit bomvol en er is geen ruimte meer voor extra teams. Door het verloop is het echter nog steeds mogelijk om vrijwel alle kinderen die zich aanmelden ook daadwerkelijk te plaatsen maar ook hier blijft het aantal jongensteams sterk achter bij het aantal meisjesteams. Hanneke de Wal, thans bestuurslid Jeugd, zal na vier seizoenen afscheid nemen en naar een vervanger wordt momenteel nog gezocht.

Komend seizoen zal het kennismakingstraject worden verbeterd. Direct na afloop van de zomervakantie zullen de nieuwe teams (en hun ouders) worden uitgenodigd om kennis met elkaar te maken. Daarnaast zal de door de minicommissie ontwikkelde Clinic Nieuwe Hockeyouders ook worden uitgerold naar de ouders van de jeugdleden. Tezamen met de verplichte scheidsrechterskaart voor ouders zal dit naar verwachting zorgen voor een beter begrip (en daarmee gedrag langs de lijn!) voor het spel.

Om de kwaliteit van de trainingen te verbeteren, zal een tweede trainingscoördinator worden aangesteld die door toezicht en het uitvoeren van train-the-trainerprogramma’s een belangrijke impuls zal geven aan de kwaliteit van de breedtesporttrainingen. Voor de A- en B-jeugd wordt overwogen om naast de vaste teamtraining een inlooptraining in de vorm van een Sevenscompetitie te organiseren.

Senioren

De seniorenafdeling krijgt binnen het bestuur structurele aandacht. Voor de doorstroom van A-junioren naar de senioren is Annemijn van Zwieten aangesteld als ambassadeur. Daarnaast zal HC Rotterdam komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid een damesteam kunnen inschrijven in de nieuwe jong-seniorencompetitie (18-25 jarigen). Ten aanzien van de retentie van bestaande leden, blijkt uit de probleemanalyse dat het levendiger moet worden op zondagen en dat de technische begeleiding van de seniorenteams verbetering behoeft. Voor beide zaken is in de begroting budget ingenomen.

Om nieuwe leden te werven is een actie kortingsactie in het leven geroepen. Daarnaast zal HC Rotterdam ook tijdens onder meer de Eureka-week actief zijn. Naast de aantrekkelijke pakketten voor nieuwe leden, zal het bestuur de komende tijd – mede in het kader van het aanstaande lustrum – nagaan wat er kan worden gedaan voor de loyale huidige leden.

De groep Sevens hockeyers is nog steeds groeiend. Twee keer per maand speelt deze enthousiaste en fanatieke groep hockeyers op vrijdagavond zijn onderlinge wedstrijden en zowel binnen als buiten de lijnen is dat uitermate succesvol. Dit jaar vindt al weer de tiende editie van het Zomeravondhockey plaats. Met maar liefst 450 (!) deelnemers is dit evenement volledig volgeboekt. Tenslotte zal er op 29 mei weer een ouderwets seniorenfeest (Let’s Ibiza) plaatsvinden voor alle 18+ ers die zin hebben in een spectaculair feest.

Betrokkenheid leden

Ter verdere invulling van de Home of Hockey ambitie, heeft het bestuur een visie ontwikkeld waarin inmiddels ook de mening van actieve commissies is verwerkt. Nog voor het einde van het seizoen zullen alle leden in staat worden gesteld om via een ledenenquête input te leveren. Participatie van de leden is van belang om een nieuw elan binnen de vereniging te krijgen.

Als u naar aanleiding van dit verslag nog vragen en/of opmerkingen hebt, schiet dan gerust één van onze bestuursleden aan. Uiteraard kunt u met uw vragen, opmerkingen, feedback en suggesties ook altijd terecht bij [email protected].

Rotterdam, 13 mei 2015


Voorwaarden & disclaimer